sunnuntai 2. helmikuuta 2014

1.2.2014 Paimentelemassa

Lauantaiaamu alkoi perinteisin menoin, kun lähdin kouluttaman agia "penturyhmällemme". Ryhmässä aksaavat Hopun lisäksi kolme muuta hoota: Pihka, Jocke ja Raiku. Ja toki muitakin nuoria koiria. On ollut todella palkitsevaa kouluttaa ryhmäläisiä lähes tauotta 4-6 kuukauden iästä lähtien. Aika paljon olemme saaneet aikaan! Toki ahkerat koulutettavat käyvät hakemassa agiapua myös ihan ammattikouluttajilta, joten kaikki edistys ei suinkaan ole minun ansiotani ;).

Hoppu pääsi tänään tositoimiin ennen ryhmän oman treniajan alkua, sillä minun piti lähteä kesken treenien paimentamaan. Hoppu teki yksittäisten esteiden vahvistamista: puomia, keinua, aata, keppejä ja rengasta. Aa, rengas ja kepit sujuvat jo todella hyvin, mutta keinulle toivoisin enemmän vauhtia ja varmuutta, samoin puomille. Etenkin puomilla kontaktipinnalle hakeutuminen pitäisi olla nopeampaa ja varmempaa. Nyt Hoppu hakeutuu helposti puomin loppuosaan ja pysähtyy, mutta 2 on 2 off asema on vähän hakusessa. Nyt vain paljon oikeiden kontaktisuoritusten vahvistamista.

Päivän kokokohta oli nautapaimennus Nessan kanssa Lopella. Minua kysyttiin aussieporukan täydennykseksi pari viikkoa sitten ja minähän suostuin. Tosin heti perään pohdin, että ajatus oli maailman huonoin, mutta menin kun olin luvannut. Odotukset eivät siis olleet korkealla. Nessa on paimennellut lampaita muutaman kerran ja ollut erittäin kiinnostunut Ongelmana on ollut se, etten ole osannut Nessaan viedä ja se, että usein Nessa on lähtenyt rynnimään lampailla turhan paljon. Ja muutenkin molempien paimennustausta on - no, jokseenkin olematon. Ekalla kierroksella menimme treeniaitaukseen kouluttaja Virpin ja Nessan kanssa, Nessa liinassa. Tarkoitus oli harjoitella nautojen liikuttelua pitkin aitausta. Nautoja paimennetaan aina ajamalla. Ajamista ei tehdä yhdestä pisteestä lauman takaa, sillä silloin naudat eivät näe koiraa. Tarkoitus on, että koira tekee U-muotoista kaarta lauman takana, noin 45 asteen kulmaan saakka molemmin puolin. Ohessa pieni kaavakuva asiasta:


Tämä tarkoittaa siis sitä, että takaa ajetaan, molemmin puolin pitää käydä naudan "silmissä" jotta ne liikkuvat eteenpäin. Lapojen tasolla menee pysäytyslinja, eli jos ajaudut liian eteen, nauta pysähtyy. Mikäli haluat kääntää naudan, jo noin 45 astetta etuviistosta. Suoraan etestä ei pidä nautaa lähestyä, sillä silloin se tulee päälle. Siis EI suoraan edestä.

Ekalla kierroksella siis liikuttelimme nautoja oman tahtimme mukaan. Tämä sujui mielestäni ihan ok, joskin Nessan mielestä aitauksesta löytyvä hevosen ja lehmän lanta oli ajoittain liiankin mielenkiintoista. Asennetta löytyi kuitenkin hyvin, silloin kun sitä tarkittiin ja naudat saatiin liikkeelle. Hyvä Nepe!

Toisella kierroksella tehtiinkin treeniä toisela tavalla: aitauksessa oli kerralla neljä koiraa. Kaksi koirista piti naudat pois portilta, yksi tuki ajavaa koiraa "blokkaajana" ja yksi koirista ajoi nautoja. Tehtävä oli saada naudat kuljetettua kulmasta portin läpi uudestaan kulmaan. Kas näin:


Mahtavaa tässä tavassa treenata paimennusta oli päästä oikeasti tekemään töitä vaikka koirat vasta harjoittelivat. Upeaa saada nautalauma kulkemaan tietyn ohjeen mukaan ja nähdä, miten ne ne eri koiriin ja paineeseen reagoivat. Upea kokemus! Kun koira osaa pysäytyksen, ohjauskäskyt ja ajamisen ja pystyy tekemään töitä itsenäisesti, toimii ohjaaja ikäänkuin "blokkaajakoirana" ja koira ajavana. 

Päivästä löytyy videomateriaaliakin, katsotaan milloin saan nettiin. Suosittelen nautapaimennuta kyllä kaikille aussieihmisille, oli niin mielenkiintoista. Aussie on kuitenkin ensisijaisesti nautapaimen eikä lammaspaimen. Me ainakin mennään uudestaan!



1 kommentti:

  1. Jee hyvä te! Kuulostaa tosi kivalta. Innolla odotan videota. :-)

    VastaaPoista