tiistai 25. helmikuuta 2014

24.2 Tokoilua

Hoppis pääsi tänään tottistelemaan Pipsan valvovan silmän alla sisarustensa kanssa.

Aloitimme paikallaoloilla. Kehääntulotarkastus oli Hopun mielestä vähän ällö. Ihan hyvä treenata tuotakin siis. Luoksepäästävyydessä malttoi istua paikallaan, vaikka ihana Pipa tuli lääpimään. Oikein hyvä! Paikallaoloja odotellessa Hoppu tarjosi pari kertaa maahanmenoa. Tuohon hyvä nyt kiinnittää huomiota, vaikka vähän palkkaa odotusvaiheessa kontaktista? Istuminen sujui oikein hyvin. Näitä pitää muistaa välillä treenailla. Paikallamakuussa koirat pyydettiin maahan yksi kerrallaan. Hoppu meni alas ehkä kolme kertaa ennen minun  käskyäni, pari kertaa Pipsan "käsky" kehoituksesta. Tähän myös kiinnitettävä huomiota. Häiriökäskyjä treenattava ja kehuilla vahvistettava oikeaa toimintaa.


Päivän aiheena olivat tllä kertaa hyppy ja luoksetulo. Hyppyä teimme ihan itseksemme, sillä siinä en koe olevan ihmeempää ongelmaa. Lätökyttäämiset ovat jääneet pois suoritusvarmuuden kasvettua. Tein muutaman palkkaksen hypystä, pari seisomisesta palkkaamista, pari istumaan menoa ja siitä palkkaamista ja jopa pari noutoa. Noudoissa palkkasin heti kun Hoppu oli hypännyt kapula suussa. Lähdöt olivat vaihtelevia, osa perusasennosta, osa lennosta. Muistin tällä kertaa tehdä myös vinoja hyppyjä avoa varten. Jätin Hopun vinoon hyppyyn nähden ja pyysin istumisesta hyppäämään, palkka heti hypyn jälkeen. Kertaakaan ei Hoppu tarjonnut kiertämistä, huippua! Samoin kapulan kanssa hyppäsi, vaikka osa heitoista oli vinoja.

Merkkiä teimme muutaman toiston välikevennyksenä. Hoppu menee merkille hyvin ja jä helposti kyttäämään, tulee jessistä hyvin palkalle. Mielestäni varmuus hyvää luokkaa ja vauhtikin ihan ok.


Päivän aiheena luoksetulo. Ongelmaname on luoksetulon vauhti ja eteenistuminen, joka jää kauas. Saimme ohjeeksi tehdä nyt loppuasentoa ihan erikseen, kuten olen itsekin miettinyt. Lisäksi vauhdin lisäämistä suorilla luoksetuloilla, joisa palkka parhaasta vauhdista. Hoppu teki yhden luoksetulon itumisesta, jossa vauhti mielestäni turhan vähäinen, mutta Pipsan mielestä riittävä. Onhan pysähtyminen ylemmissä luokissa vaikeampaa ihan täydestä vauhdista. Aloitamme Hopun kanssa pysähdysten tekoa, vaikka olen niitä vauhdin takia vähän vierastanut. Pysähdykset heti alusta isoin avuin, jotta saadaan napakka pysähtyminen ja kun pysähdys on mitä halutaan, apuja aletaan prkaa pois. Pysähtymisiä voi tehdä kiertojen kautta, heitettyä "houkutusnemin" kauemmas koiran palatessa sieltä tai koiran juostessa kahden ihmisen väliä. Tätä teimme treenihalissa. Pipsa piti Hoppua, mitä kutsuin. Kunnon avut pysäytykseen ja heti kun pysähtyi, palkkaus Pipsalta. Välillä läpijuoksuja. Kun Hoppu juoksi minulle, Pipsa pyysi luokseen ja palkkasi. Tuntui toimivan! Toi tekemiseen hyvää meininkiä. Tätä voisi tehdä joskus toistekin.

Tuhlasin tänään huimat 9e huipputekniseen koulutuksen apuvälineeseen: kosketuskeppiin, jossa on samassa myös naksutin. Olen siis miettinyt jo pitkään, että voisin kosketuskepin kuonokosketuksen avulla rakentaa Hopulle varmemman ja tiiviimmän eteen istumisen. Katsotaan toimiiko hyvä suunnitelmani. Tänään treeneissä aloin siis naksutella kosketuskeppiä. Hopulle on opetettu operantisti aika vähän, siis liian vähän, joten se ei ala helposti tarjoamaan toimintoja. Ensin Hoppu tarjosi maahanmenoa ja ihmetteli, mutta nopeasti se alkoi ymärtämään kosketuskepin päälle. Muutaman onnistuneen setin jälkeen jätimme kosketuskepin idean hautumaan.


Ihan lopuksi tein kaukokäskyjä ja seuraamista. Kaukokäskyissä istuminen jää maahan-istu vaihdoissa vähän vajaaksi, näihin tuli parannusta taakse heitetyn lelun avulla. Tein myös pari maasta ylös nousua ja istumisesta seisomaan nousua, näistä heti vapautus taakse. Istu-seiso ja maahan-seiso vaihtoja tehtävä tekniikkatreeninä kotona. Seuraamisen meininkin oli hyvää ja kontakti piti, oikealle käännöksissä pientä epätarkkuutta. Hidastaminen ennen käännöstä paransi suoritusta.

Taas oikein hyvä treeni Hopulle!

Treenin jälkeen sisarukset Hoppu, Jocke, Pihka ja Raiku pääsivät juoksemaan pimeään lähimetsään äiskänsä kanssa. Paras loppupalkka ikinä.

Kotiin päästyämme lähdimme vielä peltolenkille ja loppuilta vietettiin television ääressä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti