maanantai 5. tammikuuta 2015

4.1.2015 paimentelua ja tokostelua

Aamulla vuorossa oli Somero ja paimennustreenit. Paikalla oli Wirneen poppoota pilvin pimein: H-pennut Hoppu ja Raiku, I-pentu Priya, J-pennut Maggie, Jäynä, Kayla, Just, Nox ja Jippi sekä Nessa ja sijoituskoirani Hyrrä. Kiitos kaikille ahkerille! Ihana nähdä paimenia niiden alkuperäisessä työssään. Kyllä me ohjaajatkin joku päivä opitaan pysymään perässä...

Jäynä, Nox, Prilla-äiskä, Maggie, Kayla, Just ja Jippi

Nessa ja Hoppu pääsivät treenaamaan pellolla. Hopun oli kunnia ekaa kertaa ikinä kuljettaa lauma kotiaitauksen vierestä hommiin pellolle. Pieni mies kävi vähän kuumana ja kuljetus ei sujunut kaikkein kauneimmalla tavalla. Ehkä osittain alusta johtuen tai vain omasta liian lepsusta suhtautumisesta johtuen eka rundi meni poikkeuksellisen vauhdikkaasti ja äänekkästi Hopun osalta. Meidät myös pistettiin tekemään meille vaikeaa asiaa, vähän reilumman pituista hakukaarta. Ja nuo haut nostattavat Hoppua niin kovasti. Mutta joo, reeniä, reeniä... Kun hakukaaret tökkivät, siirryimme tekemään lyhyempää ympyrätreeniä. Näissä ideana saada koira lähtemään hyvin ja kiertämään lauma haluttuun suuntaan joko osa kierrosta tai enemmän. Näissä saatiin hyviä lähtöjä, väliin kuljetuksia. Näissä muistettava YKSI SUUNTA KERRALLAAN, ei suuntia sekoittaen ainakaan tässä vaiheessa.

Toisella kierroksella päätin, että Hoppu joko kuuntelee tai lähtee lätkimään laitumelta. Ja kun pidin tiukan linjan oli koirakin paremmin kuulolla. Ihme sinänsä. Kuljetuksia, stoppeja, kaaria, useita onnistumisia. Jopa pari vähän pidempää kaarta. Muistettavia juttuja: kun lähetät kaarelle OUT, tämän jälkeen hyvällä kaarella suuntakäskyä, älä jahtaa koiraa kaarella vaan siirry rauhassa lauman taakse, jottei tule ongenkoukkua kaaren lopulla (kuultu pari kertaa). Jos jahtaan yhtään, Hoppu kiihdyttää ja änkee lauman iholle. Jos ei lähde hyvälle kaarella, pysäytys ja uusi OUT lähetys. Älä lähetä ennen kun pää on kääntynyt pois. Tokasta pätkästä jäi jo vähän toiveikkaampi ajatus, tuon kanssa pitää vaan olla tosi tiukkana ja tarkkana.

Nessa oli tänään mun mielestäni mainio pikkupaimen. Jotenkin sen kanssa on nautinnollista puuhata, kun itsehillintä pelaa, pellolla kiinnostusta riittää ja se alkaa ymmärtää minun heilumistani kepin kanssa. Ekalla rundilla teimme paljon poispäinajoa, joka on Nepelle tosi luontaista. Teki myös inside flänkkejä kun autoin omalla liikkeellä. Pystyin päästämään Nessan selvästi edelleni ajamaan laumaa. Siistiä! Toki parannettavaa on, mehän molemmat vasta aloitellaan.

Tokalla kiepillä Nessa pistettiin tekemään kuljetusta ja hakukaaria. Mutkakuljetuksessa mielenkiinto pysyi ja Nessa haki hyvin tasapainoa. Kaaret eivät ole Nessan juttu, mutta nekin alkoivat pikkuhiljaa sujua. Pari kertaa Nessa teki vauhdikkaamman hakukaaren, kun lampaat olivat liikkumassa liukkaammin portille päin. Nessa on selvästi koira, joka ei arvosta teknistä vääntöä, vaan jonka pitää päästä tekemään "oikeita töitä", silloin se syttyy. Nyt minun pitää vain oppia ohjaamaan. Nessa lopetti oman puuhansa kuljettamalla lampaat takaisin kotiaitaukseen. Apuna toimi jarrukoira, muuten lampaat olisivat varmasti rynnänneet tuttuun aitaukseensa.

Kaikenkaikkiaan mahtava paimennuspäivä, alan olla aivan loputtomasti koukussa ;).

Raiku ja Tuuli pääsivät (lähinnä pakotettiin) ekaa kertaa pellolle. Raiku sai Peteltä kehuja siitä, kuinka herkkä se on ohjaukselle ja kuinka siitä löytyy paljon bortsumaisia piirteitä. Tuulilla on siis sama haaste kuin minulla - oppia ohjaamaan paimenkoiraansa. Ehdin näkemään vain osan loppujen paimenien treeneistä, kun muut treenasivat sisällä. Hyrrä oli erittäin vauhdikas, mutta piti hienoa etäisyyttä lampaisiin. Just oli oikein kiltti ja kuuliainen ja samalla oikein innostunut puuhasta. Kaylaa taisi vähän jännottää tällä kertaa. Maggie haluaisi kovasti pysäyttää ja hallita laumaa. Jäynällä vauhtia piisasi, mutta pysäytyskäskytkin menivät tällä kertaa läpi. Noxin puuhia en nähnyt. Jippi oli kuulemma tosi innokas, mutta kivasti kuulolla Nooran mukaan. Priyan puuhailu oli sen pätkän mitä näin oikein nättiä ja hallittua työskentelyä, hyvä Milli!

On tainnut paimennuskärpänen puraista paria muutakin Wirnistelijää, sillä seuraavalle kerralle on taas iso porukka kasassa. Huippua!

Paimennuksen jälkeen kävimme kimppalenkillä muiden paitsi Nessan kanssa. Metsässä taisi vilistää yhtä aikaa 11 aussieta. Melko vauhdikasta ;). Nessa pääsi kävelylle Hopun kanssa kotimatkalla.

Kotona noin kolme tuntia ja olikin aika suunnata kohti Hopun tokotreenejä. Hopun EVL kurssin teemana oli tänään häiriöt ruudussa, luoksetuloissa, seuraamisessa ja zetassa. Olipa huippuhauskat treenit, kun pakkaa pistettiin vähän sekaisin! Ja Hops teki hommia hienosti.

Ennen omaa treenivuoroa tein Marikan kanssa ihalla tunnarin. Tunnari pelitti hienosti, jee! Tein myös kaukokäskyjä lyhyestä matkasta, mutta ilman taka- tai sivupalkkaa. Yllätyksekseni Hoppu lähti tekemään kaukoja ihan väärin, etupainotteisesti ja eteenpäin liikkuen. Omg. Nyt näihin on panostettava paljon. Sivu- tai takapalkallahan nämä ovat toimineet kivasti.

Ensimmäinen häiriötreeni oli kahden ruudun tekemistä samaan aikaan. Tarkoitus oli tehdä kokonaista EVL ruutua, jolloin häiriötä olisi ollut toisesta koirakosta enemmänkin. Mutta me teimme lähiruutua, ideana oikean paikan vahvistaminen ilman kosketusalustaa. Tämä ei kertakaikkiaan toiminut. Hoppu ymmärsi tehtävän väärin, se juoksi ympäri ruutua ja ruudun merkkitötsiä kunnes sai JES merkkauksen. Ja vaikka merkkaus oli ruudun keskeltä, se ei suunnannut siihen suoraan vaan jatkoi juoksentelua. Kivaa oli se, että fiilis pysyi kohdillaan, huonoa se, että tämä ei nyt vaan toimi. Treenin lopuksi vein kosketusalustan ruudun keskelle, jolloin meni suoraan oikein. Ja tämän jälkeen haki ruudun keskelle myös ilman alustaa. Eli näin jatketaan, aluksi apuna kosketusalusta.

Toinen häiriötreeni olisi ollut toisen koiran lähetystä ruutuun, kun toinen tekee luoksetuloja. Tämä jäi meiltä väliin. Kolmas häiriötreeni oli luoksetuloja vastakkaisiin suuntiin yhtä aikaa, toinen koirakko pysäytyksillä, toinen ilman. Mehän ei tehty pysäytyksiä, kun ne on vielä pahasti kesken. Mutta häiriköitiin suorapalkkaamalla vauhdista. Se sujui ok. Ruudun ja luoksetulon häiriötreenien jälkeen pidimme pienen tauon.

Tauon jälkeen oli vuorossa häiriöt seuraamisessa ja zetassa. Ensin teimme idaria kolme koiraa yhtä aikaa, eri kohdista liikkeelle lähtien. Hoppu teki asennot oikein, ei liikkunut, mutta seuraamisessa tippui pari kertaa kontakti. Hyvä suoritus silti ihan uudentyyppisessä treenissä. Toisena jääviä kolmen rivissä. Seurasimme rivissä ja käskystä jätimme koirat vapaavalintaiseen asentoon. Tästä eteenpäin, täyskäännös, koirien taakse ja matka jatkui kunnes tuli seuraavan käskyn aika. Teimme kaikki kolme asentoa, joista Hoppu jäi istumisen seisomaan. Seuraavana oli seuraaminen ja jäävät jonossa. Tässäkin istuminen jäi suorittamatta. Koirat otettiin uudestaan seuraamaan väärään suuntaan kävellessä, hauska lisä. Hopun kontakti piti kivasti, seurasi kerran suoraan veljensä takamukseen törmäten :D. Viimeinen häiriötreeni oli kolmen rivi, jossa kaksi reunimmaista teki jäävät, keskimmäinen kutsuttiin luokse ja lopuksi reunimmaiset kutsuttiin yksi kerrallaan. Sujui muuten, mutta istumiset jäi taas seisomaan. Hauskoja häiriöideoita!

Treenin lopuksi pidin lyhyet istumissulkeiset ja alkoihan se liikkeestä istuminenkin sujumaan.

Hopun tokoilujen välillä Nessa pääsi rallytokoilemaan hallin ulkopuolelle. Treenattiin etenkin oikealla seuraamista ja erilaisia käännöksiä. Päähän noista menee pyörälle! Nessa on ihan liekeissä kunnpääsee puuhaamaan uusia juttuja - ja vielä lihapullapalkalla :D.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti