keskiviikko 8. tammikuuta 2014

8.1.2014 Jäljestystä, hakuilua ja aksailua

Nautin tänään vapaapäivästä koirien kanssa trenaillen. Ensin jälkeä ja akua Hopulle, lopuksi agia Nessalle. Hauskaa tehotreenailla pitkästä aikaa! Huomenna ois vuorossa viesti, perjantaina voisi jäljestelä tai tokoilla, lauantaina viestiä ja aksaa ja sunnuntaina ajellaankin Savonlinnaan Snowtime´s pentuja katsomaan. Koiramainen loppuviikko tiedossa siis.

Jäljestämään oli tarkoitus suunnata Tuulin, Marikan ja Maijan kansa, mutta aikataulu- ja muiden haasteiden vuoksi porukka karsintui minuun ja Tuliin. Ennen jälkeä koirat pääsivät vähän rallattelemaan pitkin peltoja. Raikun juoksi meinasi aiheuttaa vähän päänvaivaa Hopulle ja jopa Nessalle, mutta loppulenkki sujui jo normaalimpaan riehumistyyliin. Hoppu ja Raiku ovat niin koomisia: ne vaanivat, hiipivät ja hyökkäilevät ihan samaan tyyliin kun leikkivät keskenään. Se, mikä ei ole koomista, on että tehokaksikko oli taas kaataa minut ja Tuulin pariin otteeseen keskelle mutapeltoa. Eihän sitä voi nähdä ihmisten jalkoja, kun on tärkeämpääkin tekemistä!

Raiku teki minun tallaamani, noin 800m jäljen, joka vanheni reilun puolen tunnin ajan. Janalla (noin 20m) Raiku etsi jälkeä hyvin, mutta ei osaa vielä edetä suoraviivaisesti eteenpäin. Kun jälki löytyi, nosti Raiku hyvin oikean jäljen. Jäljestys oli tarkkaa ja varmaa, oikein hienoa työtä! Kulmat Raiku selvitti hyvin ja nejä ekaa keppiä nousi hienosti. Vikan suoran puolivälissä alkoi tuulla puuskittaisesti Hopun jäljen suunnasta, joka tuntui haittaavan Raikua paljon. Työstämisen jälkeen Raiku nosti jäljen uudestaan ja ajoi yvin loppuun. Mutta kaksi keppiä jäi jäljen lopussa jäljelle. Hyvää työtä Tuuli ja Raiku!

No sitten oli Hopun vuoro. Hopun jälki vanheni noin tunnin ja oli siis Tuulin tallaama. Hoppu lähti innokkaasti jälkeä etsimään, nosti sen oikein, mutta sen jälkeen alkoi sählätä avoimessa kohdassa jotakin. Ehkä jäljellä oli kulkenut koiran ulkoiluttajia tms? Hyvin mahdollista. Avoimelta jälki löytyi, jäljestys oli vähän epävarmaa, mutta Hoppu jatkoi. Lösimme ekan suoran kaksi keppiä, mutta eksyimme ekassa kulmassa. Hoppu ajoi siitä reilusti yli. Hoppu näytti koko ajan jäljestävän jotakin, mutta en tarkalleen tiedä mitä. Pitkän jäljen etsimisen jälkeen löytyi jälki ja yksi keppikin. Kulman ajoi hyvin. Vikalla suoralla jäljestys oli haahuavaa, eikä Hoppu juurikaan kulkenut jäljen päällä. Keppejä ei löytynyt. Kaikenkaikkiaan Hoppu oli hyvin epävarman oloinen koko jäljen ajan. Oliko syynä vieras jälki, liian vanha jälki, kostea pelto, häiriöjäljet? Kaikki mahdollisia. Nyt pitää tehdä itsevarmuutta lisääviä jälkiä, jotta saadaan taas jäljestysinto kohdilleen!

Jaa mikä jälki? Missä?

Jäljen jälkeen suuntasimme Hopun kanssa hakumetsään. Treenit tehtin pimeällä, hiekkakuopilla ja treenin tarkoituksena oli kiintorullatreenin aloitus. Maalimiehet eivät piiloutuneet, etäisyys keskilinjasta 20-50m. Ekalla irtorulla, tokalla ja kolmannella kiinto, neljännellä irto, viidennellä kiinto ja vikalla irtorulla. Ideana oli se, ettei Hoppu ottaisi rullaa liian kakana maalimiehestä, vaan tarkistaisi aina ennen rullan ottamista onko maalimiehellä a) ruokaa b) irtorulla. Sunnittelin treenin näin, sillä Hoppu on ottanut kaulassaan roikkuvaa rullaa joskus suuhun ihan huvikseen, en nyt halunnut vahvistaa pelkkää kiintorullaa. Ekan irto oli hyvä, no kyseessähän oli tuttu juttu. Tokan piston kiintorullan otti maalimiehen pienellä avulla, mutta ei tiennyt mitä sen kansa tehdä. Tuli luokseni kun kutsuin. Kolmannella oli ottanut kiintorullan hyvin pienillä avuilla. Neljännen irto hyvin. Viidennen kiintorullassa oli haasteita. Olin alunperin sanonut, ettei otossa tarbitse auttaa. Avuilla toimi. Vikalla irtorulla. 

Rullatreeniä jatketaan. Minun pitäisi muistaa roikottaa rullaa kaulassa ihan muuten vaan, jottei rulla häiritse kaulassa roikkuessa. Treenisunnitelmaa pitää yksinkertaistaa, ehkä vähemmän vaihtelua. Marisan ehdotus: eka ja vika irto, muut kiinto. Mietitään. Itse mietin sitä, että palkkaisin satunnaisesti rullan tuonnista ja korrektista irroituksesta. Nyt kun jes (lupa irroittaa rulla), usein aiheuttaa myös näytölle lähdön, mikä ei ihan olisi tarkoitus. Selkeyttää irroituksen ja näytölle lähdän vaatimuksiin lisää.


Päivän agirata oli tuollainen. Mietin ensin mit tuostakin tulee, mutta hyvinhän se meni! Ekalla yrityksellä yksi rima, muuten puhdas rata. Jee! Yksittäisiä rytmihäiriöitä radale mahtui, muun muassa 6 hypyllä olin ihan väärässä paikassa ja Nessa meinasi hypätä sen väärää kautta. 12 hypyllä olisin voinut tehdä paremman käännöksen, 15 putkeen vienti muutettiin. 5 ja 6 väliin toimi persjättö tosi hyvin.
Päivän tärkeimpiä oppeja:
Pakkovalssi vähän kauempaa, anna koiralle tilaa. Muista merkkauksessa käsi alas!
Kun jätät koiran tekemään esteitä itsenäisesti, muita pieni huomiointi (työntö, katse) tukemaan koiraa. Nyt rymäytti yhdellä kierroksella okserin alas kun en edes vilkaissut sinne päin.
Takaakierrossa katse koiran ponnistuspaikkaan, liike kohti siivekkeen ja riman rajaa.
Päällejuoksun jälkeen tulevassa käännöksessä (11-12) muista hidastaa jo päällejuoksun aikana
Kehuja tuli minulle hyvästä keskittymisestä. Ja mulla kun oli ennen treenejä semmonen huono asenne meininki. Taisi rataprofiili sopia meille ;).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti